MUSCAT – Koningin Beatrix heeft dinsdagavond de eerste dag van haar veelbesproken staatsbezoek aan Oman afgesloten met een diner in het Al Alam paleis in de hoofdstad Muscat.

Anders dan gebruikelijk werden er bij het door sultan Qaboos aangeboden banket geen toespraken gehouden. Vooraf werden wel geschenken en decoraties uitgewisseld. De koningin gaf haar gastheer een glazen schaal met een doorsnede van ruim een meter, gemaakt door de Haarlemse kunstenaar Michel van Overbeeke.

Handelsmissie

Eerder op de avond stak vicepremier Maxime Verhagen de loftrompet over resultaten van de handelsmissie die parallel loopt aan het staatsbezoek. In aanwezigheid van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima werden een aantal intentie-overeenkomsten ondertekend, waarmee de betrekkingen met Oman verder worden verbreed.

De 35 ondernemers die in het kielzog van koningin Beatrix afreisden naar de Arabische oliestaat, wisten onder meer bagagetransportsystemen voor vliegvelden en wegdekverlichting aan de man te brengen.

Kalfsvlees

Vanderlande Industries sloot een contract met de overheid voor het ontwerpen en leveren van de bagagesystemen. Vleesexporteur VanDrie Group kreeg van de Omaanse minister van Landbouw toestemming om weer kalfsvlees te verschepen naar de Golfstaat.

Ruim 10 jaar geleden sloten Oman en andere landen in de regio hun grenzen voor Nederlands kalfsvlees en levend vee vanwege de uitbraak van BSE, de gekkekoeienziekte.

Lampjes op zonne-energie

Rotondes in de stad Muscat zullen door het Nederlandse bedrijf Fijen TMLE worden voorzien van lampjes die werken op zonne-energie, net als 70 kilometer wegdek op het terrein van oliebedrijf PDO. Verder legden de meegereisde ondernemers volop contacten met lokale bedrijven en de overheid van Oman. Volgens minister van Economische Zaken Maxime Verhagen was de missie een succes.

Het Nederlandse bedrijfsleven had vooraf aangedrongen op het staatsbezoek. Dat was vorig jaar geschrapt omdat in Oman protesten waren uitgebroken tegen het beleid van de regering van sultan Qaboos.

Iran

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gebruikte het staatsbezoek om met zijn Omaanse collega te praten over spanningen tussen de VS en Europa en Iran.

De Omaanse exclave, het in de Straat van Hormoez gelegen schiereiland Musandam, ligt slechts 55 kilometer van de kust van Iran. Het wapengekletter van Teheran en de dreiging de strategische Straat te sluiten, hebben direct invloed op Oman.

http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/bezoek-oman-ook-succes-voor-bedrijfsleven-1.298389#content

http://www.bd.nl/algemeen/binnenland/bezoek-oman-ook-succes-voor-bedrijfsleven-1.298389

Bezoek Oman ook succes voor bedrijfsleven